Blog > Komentarze do wpisu

Smaczna woda nie ma smaku!

Woda płynąca w kranach przeważnie spełnia odpowiednie wymagania i nie ma przeciwwskazań do picia jej bez gotowania. Ba, często pojawiają się informacje, że popularna „kranówka” ma lepszą jakość, niż woda źródlana sprzedawana w butelkach!

A jednak ja pijam taką wodę bardzo niechętnie – bo krakowska woda z kranu mi nie smakuje. Nie wiem, czy to jest cecha samej wody, czy spowodowana jest procesem jej uzdatniania. Nie ma to znaczenia. Istotne jest, że jeśli wypiłam kilka łyków, w ustach pozostawał mi niesmak. I dlatego kupowaliśmy marną (bo najtańszą) wodę butelkowaną, tachaliśmy całe kilogramy do mieszkania, a potem z powrotem trzeba było wynosić z domu opróżnione już butelki  (jedną dobrą stroną tego była możliwość oddawania na zbożne cele zebranych nakrętek).

Dlatego bardzo się ucieszyłam, gdy znalazłam się w gronie testerek dzbanka filtrującego Aquaphor.

k

Dzbanek bardzo mi się spodobał – bo jest estetyczny, ładnie wygląda na kuchennym stole.

g

Ma też sporo przydatnych cech:

Odsuwany jednym palcem panel w pokrywce pozwala nalewać wodę bez jej podnoszenia. A stożkowaty kształt listewek w panelu sprawia, że woda nie rozpryskuje się, lecz grzecznie wpływa do dzbanka.

k

Każde otwarcie panelu powoduje przesunięcie się strzałki we wskaźniku pokazującym stopień zużycia filtra. Taki prosty mechanizm, a pozwala ocenić, kiedy należy wymienić filtr.

k

Ruchome wieczko szczelnie przykrywa dziubek, chroniąc znajdującą się w dzbanku wodę. Unosi się dopiero w momencie nalewania wody, pod jej ciężarem.k

l

 Gumowe nóżki, przyklejane do dna naczynia, poprawiają stabilność dzbanka na śliskich blatach.

k

Przygotowanie do użycia polega na naklejeniu tych nóżek, wymyciu dzbanka, umieszczeniu w nim filtra, ustawieniu licznika na 100% i … już!

l

k

k

k

Po napełnieniu dzbanka wodą, już po kilkudziesięciu sekundach w dolnej jego części zbiera się woda przefiltrowana woda – wolna od chloru, metali ciężkich, produktów ropopochodnych, pestycydów i związków organicznych, a także o obniżonej twardości.

k

Jeden filtr pozwala na przefiltrowanie 200 l wody.

Uzyskana woda smakuje czystą, naturalną wodą – czyli w zasadzie nie ma smaku. Do picia nadaje się więc bez przeszkód. Odkąd używamy dzbanka, nie mamy już potrzeby kupować wody butelkowanej.

k

Czysta woda pozwala także na wydobycie prawdziwego smaku kawy, herbaty i innych napojów. Każdy smakosz doceni tę zmianę! Inaczej smakują też przygotowane na filtrowanej wodzie zupy, a zwłaszcza rosół, który z swej prostocie jest tak czuły na jakość wszystkich składników.

Obniżenie twardości wody sprawia, że w czajniku osadza się znacznie mniej kamienia, a na szklankach nie pozostaje brzydki osad.

Nie można też zapomnieć, że przefiltrowana woda jest nie tylko smaczniejsza, ale i jeszcze bezpieczniejsza, prawie całkowicie pozbawiona szkodliwych (choć  w niewielkich ilościach dopuszczalnych przez przepisy) substancji – w wyniku filtrowania chlor usuwany jest w 100%, metale ciężkie w 99%, a produkty ropopochodne w 95%.

Więcej o filtrach wody Aquaphor można dowiedzieć się ze strony internetowej producenta lub strony na facebooku.

poniedziałek, 08 września 2014, a_sz1
Masz pytanie lub sugestię? Pisz pod adres: aniasz79@o2.pl

Polecane wpisy

  • Perlux dla wrażliwców

    A pozostając w temacie pereł Perlux, to testowałam też wersję dla wrażliwców, czyli hipoalergiczny Perlux baby . I nim jestem wprost zachwycona! Sprawia wraże

  • Perły Perlux

    Znacie Perlux ? Ja mam przyjemność testować go dzięki Streetcom (aby się zarejestrować i też mieć możliwość darmowego testowania produktów, wystarczy kliknąć t

  • Pampers Pants? Tak!

    Dobrze być w trnd , zwłaszcza, jeśli ma się dzieci :) Dzięki trnd udało mi się przetestować nowe pieluszki Pampers Pants - a właściwie pieluchomajtki, nie zapi

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Katalog-blogow.pl