Blog > Komentarze do wpisu

Wariacie na temat lecza

Sezon na cukinie trwa w najlepsze.

I choć w przepisie na oryginalne, węgierskie leczo nie ma śladu cukinii, w naszej rodzimej kuchni to właśnie cukinia jest nieodzownym składnikiem tego dania, zapewniającym mu odpowiednią konsystencję i łagodzącym zbyt pikantny, jak na nasze kubki smakowe, smak tej potrawy. Takie leczo lubimy i takie będziemy gotować! :)

k

To jedno z tych dań, które świetnie nadaje się na obiad i kolację, którym można podjąć gości i które trzymane 2-3 dni w lodówce, a nawet zamrożone, nic nie traci ze swego smaku. Obecność dużego garnka pełnego lecza w lodówce pozwala przez kilka dni nie martwić się gotowaniem obiadu - bo przecież wystarczy go podgrzać, by sycący i zdrowy obiad znalazł się na stole!

Ja zawsze gotuję pełny, duży garnek, zwłaszcza jeśli plany na następne dni uniemożliwiają mi zaplanowanie dłuższego pobytu w kuchni. A nadmiar przekładam do plastikowego, szczelnego pojemnika i zamrażam - i mam gotowy obiad na kryzysowy dzień.

Dlatego podawane przeze mnie proporcje dotyczą sporej porcji potrawy. Zawsze można je zmniejszyć o połowę (albo jeszcze bardziej).

Składniki:

  • 1 kg mięsa (np. łopatka)
  • 0,5 kg kiełbasy
  • duża cebula
  • 3-4 papryki
  • 1 duża lub 2 mniejsze cukinie
  • duża garść fasolki szparagowej (niekoniecznie)
  • 3 duże pomidory (lub przecier pomidorowy)
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka (1 łyżka), ziele angielskie, liść laurowy
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę pokroić.

Mięso pokroić w kostkę średniej wielkości, obsmażyć na oleju, dodać cebulę i przez chwilę smażyć razem.

a

Do dużego garnka nalać trochę wody, zagotować, dać przyprawy. Do wody przełożyć podsmażone mięso z cebulą.

Kiełbasę pokroić w plasterki, przełożyć do garnka.

k

Paprykę obrać, pokroić, wrzucić do garnka z gotującym się mięsem i kiełbasą.

k

k

k

Cukinię obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić.

k

Wrzucić do garnka.

l

Fasolkę obrać, pokroić na krótkie kawałki, wrzucić.

l

Pomidory można obrać ze skórki, ale niekoniecznie. Ja kroję je dość drobno i wrzucam do garnka razem ze skórką.

Gotować, aż mięso i fasolka będzie miękka, a cukinia rozgotuje się, tworząc odpowiednio gęsty sos.

Jeśli potrawa jest za gęsta, można dolać trochę gorącej wody, jeśli za rzadka - gotować bez przykrycia, dodać więcej cukinii, ewentualnie trochę zagęścić mąką.

Dość często mieszać, aby nie przywierała do dna.

Skosztować, doprawić do smaku.

Smacznego!

k

poniedziałek, 18 sierpnia 2014, a_sz1
Masz pytanie lub sugestię? Pisz pod adres: aniasz79@o2.pl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Ewa K., *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/08/19 14:02:33
Uwielbiam leczo! Ja robię podobnie, tylko zamiast fasolki daję startą marchewkę i na koniec dodaję pokrojoną natkę pietruszki.
-
2014/08/19 14:08:14
Natką ja też często doprawiam :)
Katalog-blogow.pl