Blog > Komentarze do wpisu

Łatwy, szybki i pyszny obiad - filet z kurczaka pod kołderką

A dziś wrócę do kuchni. I przedstawię swój przepis na filet z kurczaka pod kołderką.

Jest to luźna wariacja na temat schabu pod kołderką, według przepisu którejś z dziewczyn z dzieciowego forum. Już nie pamiętam, kto go podawał, ale zawsze będę za niego wdzięczna!

Dziś zrobiłam z kurczaka, bo akurat takie mięso miałam w zamrażarce. Kiełbasy dodałam, aby troszkę wzmocnić smak delikatnego fileta.

Wyszło całkiem smacznie:

Delikatny kurczak wzmocniony smakiem kiełbasy i przypieczonego majonezu,  lekko słodki i wilgotny dzięki dodatkowi marchwi.

Szybki i łatwy, a równocześnie nietuzinkowy sposób na sycące danie obiadowe. Treściwe, szczególnie przyjemnie smakuje w chłodniejszych porach roku.

   Uwaga: przepis podaję na ilość standardową, a ja robiłam z trzech dużych filetów; więc zdjęcia przestawiają większą ilość, niż wyjdzie, jeśli będziesz robić według poniższego przepisu.

 

Filet z kurczaka pod kołderką

składniki:

dwa pojedyncze filety z kurczaka

100 g kiełbasy śląskiej

marchewka - średniej wielkości

majonez

sól, pieprz w młynku

wykonanie:

Przygotuj składniki: kiełbasę pokrój w cienkie plastry,

p

marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

p

Filet przekrój wzdłuż (lub inaczej, byle plastry nie były zbyt cienkie; ja cięłam "po przekątnej")

p

i bardzo delikatnie rozbij przez folię spożywczą.

p

 

Mięso ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dość ciasno, bo to nie ciastka - w trakcie pieczenia nie urośnie, a raczej się skurczy.

p

oprósz solą  i  świeżo zmielonym pieprzem.

p

Na każdym kawałku połóż 2-3 plasterki kiełbasy 

p

i trochę startej marchwi. 

p

Na  wierzch  na nałóż (szprycą lub za pomocą dwóch łyżek) majonez.

Majonez  odpowiada  za intensywność  smaku, ale równocześnie dodaje potrawie tłustości i kalorii, jego ilość uzależnij więc od swoich preferencji.

Ja dodaję jedną czubatą łyżkę na porcję.

p

Włóż do nagrzanego piekarnika, piecz dotąd, aż majonez zacznie się rumienić. Zależnie od piekarnika i ustawionej temperatury, może to trwać 30-45 minut.

p

p

 Podawaj z ziemniakami (najlepiej z wody, bo danie jest dość tłuste) i dowolną surówką.

p

 

Smacznego!







wtorek, 14 stycznia 2014, a_sz1
Masz pytanie lub sugestię? Pisz pod adres: aniasz79@o2.pl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/01/14 15:24:08
_________________________________________________________
FANTASTYCZNIE OPRACOWANY / DOPRACOWANY PRZEPIS! *****

ZDJĘCIA SUGESTYWNIE PODKREŚLAJĄ SMAKOWITOŚĆ DANIA: DZIĘKI.

_________________________________________________________
-
2014/01/14 15:25:52
a smakuje lepiej niż wygląda :) polecam szczerze!
Katalog-blogow.pl